U11: El kell hinnünk, hogy képesek vagyunk

U12-es Bajnokság Budapesti terület 8. forduló, Kozma Norbert vezetőedző beszámolója:

Vasas Akadémia U11 – Zsíros Akadémia Kőbánya Lányok 45 – 34 (7-4, 10-17, 14-4, 14-9)

Vasas: Szöllősi 11, Tompa 9, Nógrádi 6, Skoumál 5, Tar 4, Poyraz 3, Matuz 3, Bori 2, Bálint 2, Klemencsics, Galavits, Roszik

Az utolsó gyermek forduló két igen jó mérkőzésnek ígérkezett, a Kőbányai, és az Újbudai lányok ellen zárhattuk ezt a bajnokságot és hónapok után több visszatérőnk is pályára tudott lépni, szerencsénkre. Az első negyedben jó sebességgel és védekezéssel kezdtük a mérkőzést, a támadásban viszont még nem tudtunk jó százalékkal betalálni. Többször nem a legjobb helyzetet választottuk ki, máskor viszont nagyon szépen megtaláltuk egymást, ennek ellenére pontszegényen, 7-4-gyel zárult az első negyed. 

A második játékrészben pontosabb lett a támadásunk egy fokkal és szép csapatjátékot  sikerült többször is összehoznunk, védekezésben viszont sajnos nem tudtunk előre lépni, és 17 pontot kaptunk. 

A második félidőben sokat javultunk mindkét oldalon, megtaláltuk a jó helyzeteket, védekezésben pedig a szoros védekezés mellé a pontosság is párosult, aminek köszönhetően 4 pontot kaptunk a harmadik negyedben. Elkezdtünk nagyobb elánnal menni a lepattanókért is, amely a új képet adott a játékunknak, sikerült energiát merítenünk belőle. Gyorsítottunk a játékunkon, aminek köszönhetően ritmust nyertünk, és átvettük a vezetést, valamint a csapatvédekezésünk is összeállt minden pályán lévő játékos egyéni felelősségéből, ami a saját emberen való védekezés volt.

Az utolsó játékrészben tudtuk tartani a passzok és befejezések minőségét, így a meccs végére 11 pontos különbséggel tudtunk nyerni. 

BEAC Újbuda KA/B – Vasas Akadémia U11 33-35 (10-2, 3-16, 12-4, 8-13)

Vasas: Tompa 15, Szöllősi 8, Poyraz 3, Bálint 3, Matuz 2, Nógrádi 1, Galavits 1, Skoumál 1, Ertl 1, Klemencsics, Roszik, Tar

Az utolsó mérkőzésünket a BEAC ellen játszhattuk, sajnos nem tudtuk átvinni a Kőbánya meccs végi lendületünket koncentrációban az első negyedre. Ismét több pontosságra lett volna szükségünk, mert a lányok többször átszaladtak rajtunk, lendületet nyertek. 10 pontot kapni egy negyedben még nem rossz, de 2-nél több dobott pontra vagyunk képesek, ha odafigyelünk. Szerencsére sikerült ezen javítanunk ismét, szép taktikai húzásokkal, és technikai megoldásokkal domináltuk a második negyedet. Külön öröm volt látni, hogy olyan helyzeteket kihasználva dobtunk kosarakat, és alakítottunk helyzeteket, amiket még talán nem gyakoroltunk annyit, mégis meg tudtuk csinálni. Ha a helyezkedések, időzítések és jó technikai megoldások összeállnak, ezeket mindig meg fogjuk tudni csinálni, bárki ellen. 

A második félidő hasonlóan alakult, a harmadik negyedben nem sikerült betalálnunk, és kicsit úgy éreztem, hogy helyenként bátortalanul játszunk, pedig minden egyes ember a csapatból képes megkapni a labdát, megverni az emberét és kosarat dobni, csak el kell hinnünk, hogy képesek vagyunk. A végjáték izgalmasra sikeredett, 2 perccel a vége előtt 3 ponttal ment a BEAC. Szükségünk volt legalább két-két kosárra és jó védekezésre, amit sikerült nagyon szépen megvalósítani. Kulcs volt, hogy nyomást helyeztünk a labdásra, és mivel a labda nélküli emberekhez is közel voltunk, tudtunk labdát szerezni a passzokból. Ez kell, hogy legyen az alap a továbbiakban, innen tudunk továbblépni. 2 pontos hátrányból várva az utolsó 50 másodpercet ezzel a szép védekezéssel, és két extra kosárral tudtuk átvenni a vezetést, és megszerezni a győzelmet.

Összességében büszke vagyok az egész csapatra, mert egyrészt azt nézve, hogy honnan indultunk az év elején, nagyon szép fejlődést mutatnak a srácok, másrészt minden alkalommal bebizonyítják maguknak, hogy akarattal és odafigyeléssel bármire képesek. Ezzel az elánnal a jövőben is sokra vihetik, és tudnak jól játszani és győzni, akárki legyen az ellenfél, nem mellesleg nagyszerű játékossá válhatnak. Ez a két mérkőzés szintén jó felkészítés volt az utolsó U11-es fordulónkra, ahol ugyancsak két izgalmasnak ígérkező meccs vár ránk, már várjuk!

Fotó: Bornyi Márton