U12: Harmadik helyezés a Pityke kupán

Pityke Kupa, Palánk Bálint vezetőedző beszámolója:

A torna előtt mindenképpen fontosnak tartottam tisztázni a csapattal, hogy nem osztálykirándulásra megyünk. A Pityke kupa jellemzője, hogy rengeteg csapat, rengeteg játékos találkozik egymással, egy helyen száll meg 250-300 gyerek, és ez nagyon jó lehetőség a barátkozásra, szórakozásra, mindezt kosárlabdával fűszerezve. Tisztáztuk is a csapattal, hogy ezzel semmi baj nincs, élvezzék a hétvégét, barátkozzanak, ismerkedjenek más csapatok tagjaival, viszont előzetesen azt kértem, a teljesítmény legyen rendben. 
 
Vasas U12 – Óbudai Kaszások 85 – 28 (22-6 16 – 5 7-5 büntetők, 25-4, 15-8)
 
György 15, Sass 2, Ondima 3, Bertényi T 2, Rónai -, Lovas 3, Balogh 8, Hidvégi 7, Nagy András 4, Zsidek 4, Rosta 19, Hanzély 18, Bertényi M -, Tilk -.
 
Az első meccsen az Óbudai Kaszásokkal találkoztunk, akiket végül simán vertünk. A támadójátékunk nem kapott nagy ellenállást, ezért rengeteg könnyű ziccert tudtunk értékesíteni. Ami bosszantóbb volt, hogy védekezésben többször jól dolgoztunk, ugyanakkor az a néhány hiba sem megengedhető egy szerényebb képességű csapat ellen, amit és ahányat elkövettünk… Nagy különbséggel, magabiztosan vártuk a második meccsünket a Sopron ellen, viszont felhívtam a figyelmet ezeknek a védekezésbeli hibáknak a javítására.
 
Soproni Tigrisek – Vasas U12 54-69 (13-22, 7-7, 6-7 büntetők, 12-17, 16-10)
 
György 12, Sass 3, Ondima 1, Bertényi T -, Rónai 2, Lovas 3, Balogh 3, Hidvégi 14, Nagy 7, Bertényi M 2, Rosta 6, Hanzély 10, Zsidek -, Tilk 6.
 
Első nap délutáni meccsén csaptunk össze a Soproni Tigrisek csapatával. Jobb képet mutatott a csapatjátékunk, támadásban végre többet járt a labda, és védekezésben ki tudtuk venni az ellenfél két legjobb játékosát. Ondima Williamnek és Hanzély Viktornak nagy szerepe volt ennek a két embernek a semlegesítésében. Győzelmünk, úgy éreztem nem igazán forgott veszélyben, azonban hibák ismét csúsztak a játékunkba, emiatt nem sikerült nagyobb különbséggel ellépni az ellenféltől.
 
Vasas u12 – Fermo 53-23 (15-9, 13-4 5-4 büntetők, 6-2, 14-5)
 
György 5, Sass -, Ondima 1,  Bertényi T 2, Rónai 2, Lovas 5, Balogh 6, Hidvégi 10, Nagy -, Zsidek 4, Rosta 6, Hanzély 7, Bertényi M 4, Tilk 1.
 
Az olasz Fermo csapatával találtuk szemben magunkat a csoport utolsó meccsén. Ezen a meccsen játszottunk a leggyengébben. Pontatlanság a passzokban, a védekezési elveink be nem tartása, kihagyott ziccerek tömkelege. Végül 30 ponttal nyertünk, de nem láttam a tüzet a szemekben. A csapat nem nyújtott jó teljesítményt és a mérkőzés után kis leszúrást követően felhívtam a figyelmet, ha ez így marad, akkor a döntőbe jutásért a cseh Pisek csapata keresztülgázol rajtunk. A szállásra visszaérve a csapat tagjai egy szobába összegyűltek és beszélgettek, ezt a tettet becsülendőnek tartottam és örültem neki, hogy nem csak engem bosszantott gyengébb teljesítményünk.
 
Vasas U12 – Pisek 52-64 (7-21, 21-19, 10-16, 14-8)
 
György 7, Sass 4, Ondima 1, Bertényi T -, Rónai 3, Lovas -, Balogh 7, Hidvégi 4, Nagy 10, Zsidek 4, Rosta 3, Hanzély 9, Bertényi M -, Tilk -.
 
A döntőbe jutásért a már említett Pisek csapatával mérkőztünk meg. Nagyot fordult a kocka, teljesen más csapatot láttam a meccset megelőző csapatmegbeszélésen. Elszánt tekintetek köszöntek vissza, láttam, hogy teljesen más hozzáállással lesz dolgom. Jó volt ránézni ezekre az arcokra, életemben talán először tapasztaltam ilyet.
Nem kezdtünk jól, megilletődöttek voltunk, viszont olyan küzdeni akarást rég láttam mint ezen a meccsen. Hamar kb 12 pontos hátrányba kerültünk, ami végül a meccs végéig állandósult is. Tudtunk váltani, a második negyedben bőven 10 ponton belülre jöttünk, az ellenfél időkéréssel próbálta megtörni a lendületünket. Láttam a tüzet a srácokban, a taktikai utasításokat betartottuk, ami azt eredményezte, hogy back-door befutásokból tudtunk még közelebb férkőzni. Kiemelendő, hogy ez-irányú kérésem is végre hallgató fülekre talált, a lepattanókért is elmentünk, sokszor mind az 5 játékosunk egyszerre ugrott-harcolt érte, védő oldalon többnyire miénk is lett. Aztán törvényszerűség, hogy ilyen pörgős, jó hangulatú top mérkőzésen becsúszik néhány hiba, ami miatt nem tudtuk átvenni a vezetést. Végig 8-16 pont között ingázott a különbség, ami a meccs elején kialakult, azonban már más társaságot láttam ezen a mérkőzésen… Sajnos alulmaradtunk viszont azt elmondtam a srácoknak, hogy ezt a meccset nem ma veszítettük el, hanem az elmúlt kb 2-3 heti edzésmunkában. Ha el tudjuk érni, hogy minden edzésen ilyen sebességgel dolgozzunk, akkor lehet később is keresnivalónk.
 
Vasas U12 – Soproni Tigrisek 74-69 (18-12, 18-16, 2-8 büntetők, 20-22, 16-11)
 
György 10, Sass -, Ondima -, Bertényi T -, Rónai 8, Lovas -, Balogh 9, Hidvégi 16, Nagy 2, Zsidek 2, Rosta 10, Hanzély 17, Bertényi M -, Tilk -.
 
Végül a harmadik helyért újra csak a Soproni Tigrisekkel csaptunk össze. Az előző mérkőzés sebességének jeleit sem lehetett látni, teljesen érthetetlen módon ismételten pontatlanul kosaraztunk, elszántság nélkül. Rendre hibáztunk, nem tartottuk be a taktikánkat és míg az ellenfél emberrel a nyakán bedobta, mi üresen is kihagytuk ziccereinket. Szoros küzdelemben, végül 5 ponttal nyertünk, így a harmadik helyet értük el a kupán.
 
Köszönjük a szervezők meghívását, fantasztikus hangulatú tornán vehettünk részt!
 
Fotó: Bornyi Márton