U14/A: Hihetetlen siker Németországban!

Herbstcup 2018, Bazsik Péter vezetőedző beszámolója:

Október 27.-28.-án Németországban vettünk részt egy igen színvonalas tornán. 12 csapat volt jelen, többek között olyan nagy csapatoknak az utánpótlás bázisai, mint a EuroCup-ban szereplő Ratiopharm Ulm vagy Alba Berlin, a tavalyi évben a Euroleague-ben szereplő Brose Bamberg és az idei évben a Euroleague-ben részt vevő Bayern München.

A torna során két nap alatt 4 mérkőzést játszottunk. 4 darab 3 fős csoportra osztottak bennünket. Ezen a tornán nem lehetett hibázni, amit tudtunk előre, mert, ha nem nyerjük meg a csoportunkat, akkor nem tudunk elődöntőt játszani. Vasárnap délelőtt a 4 csoport győztese játszott egymással döntőbe kerülésért. A másik ágon a Brose Bamberg játszott a Chemnitz csapata ellen, akik a csoportmeccsek során legyőzték az Alba Berlint 3 ponttal. Mi a Weingheimmel (tavalyi évben ők voltak a korosztályos bajnokok) csaptunk össze, akik a Tornado Frankent 2 ponttal, míg a Bayern Münchent 1 ponttal győztek le.  A döntőben a Brose Bamberg csapatával találtuk magunkat szemben.

Szeretném még megemlíteni, hogy a torna szabálya alapján, mind a négy negyedet végig lehetett játszani a legjobb összeállításban. Mi az otthoni szabályoknak megfelelően játszottunk. Az első két negyedet két külön hat emberrel játszottuk. Ez is megmutatja a csapatunk erejét, hogy mindenki tudott a legjobbak ellen bizonyítani.  

Csoport mérkőzések

Jahn München – Vasas Akadémia 57:59 (20:13, 17:23, 7:12, 13:11)

Vasas: Szilágyi 16, Maly 14, Lugossy 10, Földi 6, Németh 5, Major 4, Pleesz 2, Görömbey 2, Bérces -, Filipovic -, Karda -, Mizda-Pillinger –

Az első mérkőzés első negyede után nem úgy nézett ki, hogy lesz bármi esélyünk is ezen a tornán. Későn ébredtünk fel, és azt hittük elég, ha csak a pályán vagyunk. Kellet másfél negyed, mire rájöttünk, hogy nem elég 80% teljesíteni, hanem itt bizony 120% kell ahhoz, hogy tovább tudjunk fejlődni és megmutatni, hogy igenis, ilyen ellenfelek ellen is tudunk szépen kosárlabdázni. Szerencsére a fiúk még időben kapcsoltak és -15 pontról sikerült visszajönnünk a mérkőzésbe. Majd a legvégén megnyerni a találkozót. Úgy gondolom, hogy sokan adósak maradtak a jó játékkal, de Szilágyi Ábel és Maly Benedek a hátán vitte a csapatot.

Ratiopharm Ulm – Vasas Akadémia 40:58 (13:13, 10:16, 9:16, 8:13)

Vasas: Maly 13, Szilágyi 12, Major 9, Pleesz 6, Lugossy 6, Mizda-Pillinger 4, Németh 4, Földi 2, Görömbey 2, Bérces -, Filipovic -, Karda-

Minden találkozó más helyzetet hozott számunkra. A második összecsapáson tudtuk, hogy egy nagyon ügyes gyerek van, aki bármilyen helyzetből képes kosarat szerezni. Az ő semlegesítésén múlott, hogy milyen eredményt fogunk elérni. Kiemelném Major Bulcsú és Pleesz Gergő remek védekezését, akik folyamatosan bent álltak a passzsávban, hogy még véletlenül se kapja meg a labdát. 40 ponton tudtuk tartani az ellenfél csapatát. Szerintem ez mindent elárul a védekezésünkről.

Elődöntő

Vasas Akadémia – Weinheim 68:59 (16:19, 21:9, 17:15, 14:16)

Vasas: Szilágyi 14, Maly 11, Major 10, Németh 8, Lugossy 6, Pleesz 5, Filipovic 4, Földi 4, Bérces 2, Görömbey 2, Mizda-Pillinger 2, Karda –

Az elődöntőben igazi stabil csapatvédekezésre volt szükségünk, hiszen 4 nagyon ügyes játékos volt az ellenfél csapatában. Tudtuk, hogy akkor lehet bármi esélyünk, hogyha mindenki tudatosan betartja a védekezésünk elveit. Öröm volt látni, hogy kisebb hibák ellenére mindenki a maximumot hozta. Láttam az akaratot, hogy ezt a mérkőzést bizony a védekezésünkkel fogjuk megnyerni. Így is lett.

Döntő

Vasas Akadémia – Brose Bamberg 77:42 (19:10, 23:9, 20:7, 15:16)

Vasas: Maly 10, Pleesz 10, Major 8, Németh 8, Lugossy 8, Földi 6, Karda 6, Szilágyi 6, Bérces 4, Filipovic 4, Görömbey 4, Mizda-Pillinger 3/3

A döntőben nyújtottuk a lehető legjobb teljesítményünket. Úgy gondolom, sikerült mérkőzésről-mérkőzésre fejlődni. Nem csak a hozzáállásról beszélhetek, hanem a játékban nyújtott teljesítményekről. Öröm volt látni, hogy mennyire összeszedetten és küzdeni akarással vagyunk jelen a pályán. A csapat nagyon összeért a második nap végére, ezt bizonyítja az ellentmondást nem tűrő teljesítményünk a döntőben, amivel megalapoztuk, hogy ekkor különbséggel tudjuk megnyerni a döntőt.

 Álmomban sem gondoltam volna, hogy sikerül, egy ilyen elképesztő dolgot véghez vinni. Letettük a névjegyünket az európai kosárlabdázás színterén. Nagyon büszke vagyok a srácokra! Gratulálok nekik! IGAZI NAGYBETŰS CSAPATMUNKA VOLT! 

Szeretnénk megköszönni a Szülőknek a támogatást, hogy mindig segítenek a csapatnak. Legyen szó utazásról, ünnepnapon edzésről, szurkolásról!

Szeretnénk megköszönni a vezetőségnek is a támogatást, akik biztosították számunkra a tornán való szerepelés lehetőségét és a szakmai támogatást!

Fotó: Bornyi Márton