U14/B: 0-17!

Nemzeti Fiú Serdülő Bajnokság, Főtábla 5. forduló, Karatka Lajos edző beszámolója:

Vasas Akadémia/B – Budapesti Honvéd SE/B 68-72 (22-15, 13-20, 24-15, 9-22)

Vasas: Imre Márton 17, Kiss Balázs 16, Maszlag Tamás 15, Karda Attila 8, Müller Milán 6, Kovács Lázár 2, Stampf-Fekete Samu 2, Váradi Áron 2, Elek Domokos -, Hallgató Gellért-, Rajna Kristóf-, Schindler Iván-,

Ebben a fordulóban sajnos csak 1 mérkőzést tudtunk játszani, hiszen a Paks és a Göd csapata már előzetesen lemondta a tornát. Talán mondanom sem kell, hogy mi sem tudtunk felállni a legerősebb csapatunkkal. Azt viszont szeretném megemlíteni, hogy Rajna Kristóf személyében újoncot üdvözölhettünk a csapatban.

Legutóbb a főtábla 3. fordulójában játszottunk, amelynek a torna utáni összefoglalójában többször megemlítettem a 4. negyedbeli hiányosságainkat. Sajnos most sem volt ez másként, a végjátékban nem tudunk új erőre kapni és megújulni. A 35. percben még 68-55-re vezettünk, majd az utolsó 5 percben kaptunk egy 17-0-s futást a Honvédtól és eldőlt a mérkőzés. Nehéz szavakat találni egy ilyen végjátékra, egy azonban biztos, hogy elsősorban magunkban kell keresni a hibát, illetve hiányosságokat és nem a játékvezetésben. Az tény, hogy 21/11 volt a faultarány a javunkra, de ez nem adhat okot arra, hogy az egyéni és a csapatvédekezés felelősségét a játékvezetés viselje. Meggyőződésem, hogy a siker egyik legfontosabb titka a védekezés, ezen belül pedig egy sikertelen dobás után a kizárás, a lepattanók megszerzése és a kiszabadítás. Sajnos a mérkőzésen jellemző volt ránk, hogy ezekben a játékelemekben fegyelmezetlenek, illetőleg túl könnyelműek voltunk. Ezáltal túl sok 2. vagy 3. szándékú esélyt adtunk a Honvédnak, amit természetesen kihasználtak. Mivel a védekezésünk több esetben, az utolsó 5 percben pedig egyértelműen nem tudott kellő biztonságot adni a támadásaink gyors, vagy éppen türelmes felépítéséhez, elment az önbizalmunk is, rendre rossz döntéseket hoztunk. Nem voltak meg a kidolgozott és jó helyzeteink, mint a 4. játékrész közepéig, amely pedig egyenes út volt a támadásaink sikertelenségéhez. Természetesen ez egy nagyon sok összetevős folyamat, amelynek részeit külön-külön fejlesztve szeretnénk elérni, hogy az utolsó fordulóra egy teljesen más összképet tudjunk felmutatni a záró játékrészek vonatkozásában. Nyilván a Honvéd megdolgozott a sikerért, azonban nem lehetünk magunkkal szemben szkeptikusak abban, hogy egy megnyert meccset ajándékoztunk oda az ellenfelünknek. Gratulálunk a Honvédnak, illetve kitartást és jó egészséget kívánunk az összes csapatnak!

Hajrá Vasas!

Fotó: Bornyi Márton