U16: Idei év legizgalmasabb meccse Fehérváron

Nemzeti Fiú Kiemelt Kadet Rájátszás, felsőház, Sárosi Bulcsú vezetőedző beszámolója:

Alba Fehérvár/A – Vasas Akadémia/A 76:80 (20:17, 23:25, 19:17, 14:21)

Vasas: GÁSZNER 22, Radics 10, HORVÁTH H. 15/3, Schafarek, FARAGÓ 4.

Cs: KISS 16/6, Kelemen 2, Lakatos M. 3, Horváth B. 3/3, Tittmann, BARTHA ZS. 5, Dunai.

A rájátszás első körének utolsó fordulójában a listavezető Fehérvárhoz látogattunk, aki még veretlen volt hazai környezetben. Sajnos, az már a melegítésnél kiderült, hogy a vendéglátó két – talán a legjobbnak mondható – játékosa nem fog pályára lépni a meccsen, ami a bő keret adta lehetőségek miatt idén már nem először fordul elő.

 
Rossz szokásunkkal ellentétben most jól kaptuk el a rajtot, de pár perc után a hazai csapat is megérkezett a meccsbe egy 8:0-ás rohammal. Innen fordítottunk két perc alatt, majd újra ők következtek. Ekkor már érezni lehetett, hogy a nagy tempó miatt végig ilyen lüktető és idegtépő eredményalakulásra lesz kilátás.
 
A negyed végére nagyon elanyátlanodtunk és az egyik kulcsemberünk, Schafarek Ármin – akkor még súlyosnak tűnő sérülése – tovább demoralizálta a hangulatunkat. A pályán lévő fiatalabb összetételű csapatunk meg is torpant kissé (18:12), de aztán Horváth Botond és Lakatos Máté még időben fújt riadót.
 
A második negyed elején ismét vezettünk egy rövid időre (20:22), de ezt követően egyértelműen az Alba percei következtek. Tíz pontos hátrányból kellett visszajönnünk, ami egy 12:2-es futással – abban Gászner Flórián 8 pontjával – sikerült is a félidő végére.
 
A harmadik etap nem hozott nagy fordulatot, maradt a szokásos képlet, hol a Fehérvár vezetett pár ponttal, hol egál körül álltunk. Az utolsó percben Kiss Kolos is megszerezte első pontjait, aminek akkor még nem volt nagy jelentősége, később azonban kiderült, hogy ezzel beindult egy gépezet, ami döntően befolyásolta a mérkőzés alakulását.
 
A nevezett úriember ugyanis a záró felvonásban 14 pontot rámolt be a hazaiak gyűrűjébe, közte két triplával! Többek között erre támaszkodva, a 36.percre a korábbiakhoz képest „jelentősnek” mondható, hat pontnyi előnyt építettünk fel. Ez sem volt elég, alig több, mint egy perccel a vége előtt már csak 75:73-ra vezettünk. Hiába dobtunk ekkor egy katartikus trojkát, azonnal kaptunk is egyet, így legvégül – az egész meccsen faultproblémákkal küzdő – Radics Gerzson higgadt büntetőzése döntötte el a találkozó sorsát.
 
Talán ez volt az idei legizgalmasabb és legszínvonalasabb mérkőzésünk, ahol a szép sikerhez nélkülözhetetlen volt a töretlen küzdelem és a több kimagasló egyéni teljesítmény. Persze, megint akadtak hibák bőven, de a dicséret mindenképpen jár, hiszen az Alba még így is nagyon erősnek számít!
 
Ezzel a győzelemmel a tabella élére ugrottunk, de ami ennél is fontosabb, hogy most már matematikailag is biztos résztvevői vagyunk a nyolcas döntőnek, így nyugodtan készülhetünk tovább és tanulhatunk kosárlabdázni – mert ennél ugyebár nincs fontosabb!

 
Fotó: Bornyi Márton