U16/A: Megtettük az első lépést a 10-ből, a legjobb 8-ba kerülés felé

Nemzeti Fiú Kadet Bajnokság, Alapszakasz Főtábla I. A csoport, Katona Róbert edző beszámolója:

Január 22.-én, a Vasas Akadémia U16/A csapata, Dombóváron játszott. Ellenfelünk, a négy csapatból az egyik, akik már kvalifikálták magukat a következő körbe. A célunk az volt, hogy legjobb 8-ba vezető út 10 lépéséből megtegyük az elsőt. Ezzel a győzelmünkkel és a februári Kőbánya elleni esetleges sikerünkkel 4-2-es mérlegünk lehet. Ez egy jó kezdő lépés lenne, a következő 8 mérkőzéshez, ahol már versenyképesebb ellenfelekkel fogunk találkozni, a legjobb 8-ba kerülésért folytatott küzdelemben.

Dombóvári Kosársuli KE – Vasas Akadémia/A 53-60 (21-20, 11-9, 8-19, 13-12)

Vasas: Major B. 20, Laczházi B. 11, Pleesz G. 10, Lugossy Á. 6, Filipovic I. 4, Szilágyi Á. 4, Bérces D. 3, Nemeth Cs. 2, Bartha Sz., Földi B., Kozári G., Váradi Á. 

Az egész első negyedünk ráment arra, hogy megvalósítsuk a védekezési normáinkat, megvédjük a saját gyűrűnket és nyomást helyezzünk a labdára. Az egész mérkőzés során sikerült magas szinten védekeznünk, aminek köszönhetően nem adtuk fel a könnyű kosarak lehetőségét. Támadásban sikerült igen alacsony  szinten tartani az eladott labdáink számát (11!), ami messze az eddigi legjobb a szezon során. Büntetőkből nem dobtunk sokat, de 7-et értékesítettünk 8-ból, ami nagyon magas százalék. A második negyedben szenvedtünk a pontszerzéssel, de a harmadik negyedben – 28 perc elteltével – hatalmas energiákat megmozgatva, sikerült egy 10 pontos vezetést szereznünk, ami mérkőzés végéig megalapozta az előnyünket. A mérkőzés megmutatta, ha csapatként védekezünk és nyomást helyezünk a labdára akkor képesek vagyunk megállítani a mezőny legjobb támadó játékosát. Azzal, hogy 10 játékost rotáltunk – szemben ellenfelünk 7 fős rotációjával – a mérkőzés során, sikerült biztosítanunk a minőséget és az intenzitást. A második félidőben sikerült támadásban tovább fejlődnünk a labda mozgatásban, amivel a játékunk is gyorsabbá vált. A következő hetekben fejlesztenünk kell a támadási minőségünket, hogy jobban ki tudjuk használni a kemény védekezésünknek köszönhető lehetőségeinket. Összességében egy remek csapatteljesítményt sikerült bemutatnunk, amit néhány egyéni megvillanás is tarkított.

Fotó: Bornyi Márton