U18: Ötödik helyen végeztünk az U18-as döntőn

Junior Kiemelt Országos Döntő, Faragó Péter vezetőedző beszámolója.

legjobb nyolc csapatnak rendezett döntőben idén Nyíregyházán vettünk részt. A csoportmeccsek során a hazaiak mellett a Debrecen és a Szeged csapataival találkoztunk. Lássuk hogyan szerepeltünk:

 Vasas Akadémia -Nyíregyházi Sportcentrum 66-70 (17-20, 15-18, 15-15, 13-7, 6-10) hosszabbítás után.

Vasas: CSÍK 14, BENCSIK 18/9, Kovács B. 10, Koflanovics 3/3, Meződi -.                                                            Csere: HONTI 15/9, Schiller 4, Jenei -, Horváth -,Veres -, Kelenföldi 2.

A hazaiak elleni első mérkőzés volt a legfontosabb a tornán, erre készültünk heteket. Az első negyedben a hazai pálya nagyon lejtett, csak úgy záporoztak a faltok ránk. Ennek ellenére kemény védekezéssel a félidőre visszajöttünk a mérkőzésbe. A második félidő már rólunk szólt, egyre jobban fogyott a hazai csapat, többen a kipontozódás szélére kerültek. Természetesen 38 percig zónázott az ellenfél, de erre is készültünk. A labdát sajnos lassan járattuk, középre csak elvétve került be a labda, teljes tanácstalanságban töltöttük a harmadik negyedet a pályán. Szerencsénkre az ellenfél is. A negyedik negyedben pedig elérkezett a holtpont, de szívósan támadtunk és védekeztünk, majd a vezetést is átvettük, viszont az utolsó pár percben a temérdek adódó lehetőségből egyet sem sikerült kihasználnunk. Jöhetett a hosszabbítás, ahol már szinte semmi esélye nem volt a hazaiaknak csak az 1:1 játék. Amikor a legjobban kellett volna koncentrálnunk, semmi nem sikerült és a védekezésünk sem volt egyszerűen elég egy ilyen meccs megnyerésére idegenben. 

Vasas Akadémia -SZEDEÁK  79-64 (27-11, 21-17, 14-16, 17-20)

Vasas: Csík 13/6, MEZŐDI 15/3, BENCSIK 16/6, Kovács B. 6, Kelenföldi 8.                                                                  Cserék: Koflanovics 2, SCHILLER 7, Jenei 2, Honti8/3, Veres -, Vadász 2.

A második csoportmeccsen óriási iramban kezdtünk és elsősorban a Meződi -Csík párosnak köszönhetően el is döntöttük a mérkőzést. Jó védekezések és összezárások után többször szereztük meg a labdát olyan területenahol egy passzból gyorsindítás kosarakat szereztünk. Létfontosságú volt, hogy az esti mérkőzés előtt megfelelően rotálni tudjam a csapatot. Ez megtörtént, így a második félidőt ugyan elvesztettük, de mindenkinek játéklehetőséget tudtam adni úgy, hogy egy pillanatig sem forgott veszélyben a győzelmünk.

Vasas Akadémia- Debreceni KA  56-70 (18-21, 19-16, 14-11, 5-22)

Vasas: Csík 8, BENCSIK 19/6, KOVÁCS B. 10, Kelenföldi 3, Honti 2.                                                                       Cserék: Meződi 5/3, Schiller 6, Koflanovics 3/3, Horváth H.-, 

Mindent eldöntő mérkőzés következett a csoportban. A csapat készen állt az ütközetre. A hazaiaktól elszenvedett csoportmeccs miatt kissé letörve, de nem megtörve vártuk a találkozót. Az első negyedben nagyon nem szerettünk volna kezdeményezni, így – máig nem tudom miért – csordogált a mérkőzés. Ezután viszont a torna és az év legjobb és legösszeszedettebb játéka következett. Egyensúlyban volt a belső posztok megjátszása a kintről bontással. Nagyon szépen játszottunk, kissé meglepve az ellenfelet. Ebben a periódusban már látszott, hogy azért ilyen szinten nem tudunk végig teljesíteni, ezért a második félidőben védekezést váltottunk, amivel nagyon megzavartuk a Debrecent. Később kiderült, hogy magunkat is. Előjött a tegnapi hiba, sajnos ismét nem léptünk a gázpedálra akkor, amikor eldönthettük volna a mérkőzést. Már jobban játszottunk zóna ellen, de se kinti sikeres dobások nem jöttek, sem a közeli lehetőségek. A speciális védekezésünk ellen aztán egy idő után az ellenfél megtalálta a játékot, mi viszont továbbra semtámadásban kapkodtunk és nem volt, aki vállára vette volna a csapatot ebben a szakaszbanVégül így egy szoros meccsből nagy leolvadás lett a végén, fizikailag teljesen elfáradtunk. Készülhettünk az 5. hely megszerzésére…

Vasas Akadémia– FALCO-Vulcano Energia KC Szombathely  84-68  (24-22, 26-18, 20-21, 14-7)

Vasas: Csík 9, MEZŐDI 16/6, BENCSIK 25/6, Schiller 4, KOVÁCS B. 21.                                                                                                     Cserék: Kelenföldi 2, Koflanovics -, Honti 2, Veres 2 ,BULYÁKI 3/3, Jenei -, Vadász -.

Hiába a helyosztók tét nélkülisége – az alsó ágon folytattuk tovább –, mégis motivációt és erőt kellett meríteni erre a feladatra is. Az első négybe jutáshoz nem játszottunk elég jól, de az alsó négyből szerettünk volna felfelé kilógni. Magas színvonalú találkozó volt, a játékunk színvonala a vereségek ellenére nem esett, dominánsan támadtunk. Az ellenfél jó játékosait levettük a pályáról és mivel nálunk hárman dobtak 15 felett, jól megoszlottak a pontok ismét. Bencsik bejátszotta a pályát, Meződi egyszemélyes gyorsindítás volt, Kovács pedig ott folytatta, ahol a Debrecen ellen abbahagyta, nagyon eredményes és domináns volt palánk alatt. Jött a negyedik negyed, ahol sajnos le kellett cserélnem Csík Richárdot, aki az első mérkőzésen a Nyíregyháza ellen kisujjában szalagszakadást szenvedettde ennek ellenére iszonyatos fájdalmak közepette – és a rögzítő sín csak meccsre való levételével – játszotta végig az első négy meccset megmutatva azt, hogy micsoda versenyző és igazi vezére a csapatnak. A végjátékra pályára lépett Bulyáki Soma is, aki keresztszalag szakadás után és műtét előtt, közel 3 hónap kihagyás után vállalta a játékot és nem is késlekedett sokat, egy triplával és egy győzelemmel fejezte be utánpótlás éveit. Óriási dolog volt ez is!!!

 Vasas Akadémia-Kosárlabda Akadémia Pécs 63-55 (22-11, 9-15, 15-18, 17-11)

 Vasas: Koflanovics -, MEZŐDI 10/6, BENCSIK 25/12, Schiller 2, Kovács B. 7.                                                                                         Cserék: Jenei 3/3, Kelenföldi 6, Honti 4, Vadász 2, Horváth H. 2, Pakányi -, Bartha 2.

A Pécs egy végletekig kiélezett meccsen kapott ki a Honvédtól a csoportjában, ezzel lemaradva az első négyről. Jó mérkőzésnek néztünk elébe. Remek ritmusban kezdtünk, nem először a tornán. Miután két számjegyű vezetésre tettünk szert, hirtelen meguntuk ezt és meccset csináltunk a rossz védekezéssel a Pécsnek. A hurrá hangulatot megtörte az ellenfél, amely támadó lepattanókból volt főleg eredményes ebben a szakaszban, mi pedig már az eredményhirdetésen jártunk fejben. A negyedik negyedben aztán sikerült nagyon kiszorított dobásokba hajszolni ellenfelünket, melynek két kulcsembere 24/2-t dobott mezőnyből, így végül teljesen megérdemelten nyertünk úgy, hogy Pakányi Péter egy szép gólpasszal búcsúzott az utánpótlás évektől, emellett a kadet korú Horváth Hunor is megszerezte első pontjait.

Összegzés a tornáról:

Rengeteg munka vár ránk. Edzőkre és játékosokra is. Hogy legközelebb ne legyen ez a nagy “ha” tornája. Azért nem érdemes arról beszélni, hogy mi lett volna “ha”, mert amit végül letettünk az asztalra, az nem ért első négy helyezést. Sok minden lemaradást kell pótolni és nem toldozni, foltozgatni. Azt kell elérni,hogy ne legyen lemaradásunk. Mégis, tudok gratulálni a csapatnak mert 4 napon keresztül összességében ilyen jól játszani még nem láttam őket. Persze vannak hibák, saját edzői részről is, de elsősorban azért kosarasokat szeretnénk nevelni és nem hiszemhogy a zóna elleni játékok hosszas betanulásával és az ezzel való foglalkozással kellene töltenünk a képzés éveit. Van még megannyi dolog,amit tudatosan fejleszteni kell. Örülök, hogy az U18-as csapat egyes emberei meghatározó szerepet kapnak már a felnőtt meccseken is és hárman tagjai a válogatott keretnek. Gratulálok a fejlődéshez, úgy érzem, hogy az Akadémián határozottan elindult valami. Ez is kellett a gyerekek fejlődéséhez. Szeretnék nem elfelejtve köszönetet mondani a stáb összes tagjának, a klub tulajdonosának és dolgozóinak, az edzői szakmai teamnek, amiért a lehető legjobb feltételeket próbálják biztosítani nap mint nap. Az is fontos, hogy elfogadják és megértik,hogy a fejlődés nem keddről szerdára következik be, és azt nézik, hogy az ember mit tud és nem azt keresik, hogy mit nem. Hajrá Vasas!

Fotó: Bornyi Márton