U20: Nagy küzdés, rossz dobóforma, győzelem

Morgen Ferdinánd Emlékbajnokság, Alapszakasz, Horváth Balázs vezetőedző beszámolója:

Vasas Akadémia U20 – Calle Pubfood Békés U20 72 – 60 (28-18, 14-18, 9-20, 21-4)

Vasas: Koflanovics 7/6, Kódor 6, Horváth 10/6, Kozma 7, Veres 6 cserék: MEZŐDI 23, Hanzély 2, Bartha 8, Jenei 3/3, Somogyi –

A címben megfogalmazott jelzőkkel tudnám illetni a mostani mérkőzésünket. Inkább a küzdés, az akarat és a védekezés dominált, a jó dobóteljesítmény helyett. Nagyon nehéz egy olyan csapat ellen kosárlabdázni, ahol szinte teljesen feladják a kinti dobást, védik a palánk alatti területet, úgy, hogy közben 22%-os (32/7) kinti mutatóval dolgozunk. Ellenfelünk szinte végig zónázta a mérkőzést, ahol ugyan megtaláltuk az üres helyzeteket, de nem sikerült jó mezőnyszázalékkal értékesíteni azokat.

Ami mindenképpen említésre méltó és talán ezek miatt nyertük meg a mérkőzést, az a 82! elért mezőnykísérletünk (ellenfelünknek 58 volt, ez óriási különbség), 50-42 arányban megnyertük a lepattanó csatát és 24 eladott labdára kényszerítettük a Békés csapatát. Ezek nagyon jó statisztikai adatok, ha társult volna hozzá, egy nagyon kicsivel jobb dobóteljesítmény, nagyobb arányú győzelem is lehetett volna belőle.

Az első félidőben úgy gondolom, hogy uraltuk a találkozót, annak ellenére, hogy a második negyedet elveszítettük 4 ponttal, de így is 6 pontos előnnyel tudtunk fordulni. A harmadik negyedben viszont gyengébben védekeztünk, engedtünk 3 triplát (3-at kaptunk az egész találkozón), a lepattanó csatát is elveszítettük és ez egy 5 pontos hátrányt eredményezett a negyed végére.

Egy percig sem kételkedtem abban, hogy meg fogjuk nyerni a mérkőzést, a kérdés az volt, mikor jön el a fordulat. A fordulat egy Kofla “step back” hárompontossal megérkezett, innentől kezdve felszakadt a gát és eldöntöttük a találkozót. A negyedik negyedben összesen 1! mezőnykosarat kaptunk,  valamint 2 büntetőt. Ennek a védekezésnek és a fordulatnak köszönhető a győzelmünk.

Szeretném kiemelni Meződi Patrikot, aki a padról érkezve dobott 23 pontot és szedett 10 lepattanót valamint őt nem szokás megverni 1-1-be, az ő jelenléte a pályán nagyon meghatározó volt.

Illetve Veres Gáspár, akit ezúttal megemlítenék, igaz az ő dobása most annyira nem ment (8/2 mezőny, 6 pont), viszont szedett 13 lepattanót, közte 6 támadó, nagyon agresszíven játszott, nagy szerepet vállalt a sikerből.

Szeretnék gratulálni a csapatunknak a győzelemhez, megérdemelték a fiúk, valamint a Békés gárdájának is gratulálok és további sikereket kívánok nekik.

Szombaton a MAFC gárdájához látogatunk, ahol egy parázs meccsre számítok, remélhetőleg vendég győzelemmel.

Fotó: Bornyi Márton