Újabb sikeres nevelési ciklus indul Pasaréten

Hat évvel ezelőtt csatlakozott a Vasas Akadémia férfi szakosztályának szakmai vezetéséhez Nagy Zoltán, s ezzel új időszámítás kezdődött Pasaréten. Az általa elképzelt szakmai koncepción olyan rendszer épült fel, amely a produktivitás tekintetében Magyarország vezető utánpótlás-nevelő műhelyévé tette az akadémiát. Az U10-U16 korosztályok szakmai igazgatójával, a kiválasztás és a korosztályos egyéni képzések vezetőjével, az időszak tanulságairól beszélgettünk.

Két évtizednyi külföldi, egészen pontosan németországi edzősködést követően tért haza hat évvel ezelőtt. Meg tudta valósítani szakmai elképzeléseit? – tettük fel a kérdést Nagy Zoltánnak.

A kosárlabda műhelyek értékelésére szolgáló legfontosabb adat, amit produktivitásnak neveztek el, minket igazol, ebben messze a legjobbak vagyunk. Az általunk felnevelt játékosok számában és minőségében kiemelkedően teljesítettünk. Számunkra ez jelenti a siker valódi mércéjét, nem pedig a korosztályos csapatok által szerzett érmek száma. Utóbbit az idősebbek között elinduló játékosáramlás is jelentősen befolyásolhatja. A tényszerű adatok alapján a nemzeti akadémia címet is megérdemelnénk. Igen, amit elterveztem, azt meg is valósítottuk. A szakmai koncepciót azonban folyamatosan a változó világhoz kell hangolni, s ezt most is megtesszük.


Nagy Zoltán szerint az elmúlt hat évben nevelt játékosok számában és minőségében kiemelkedően teljesítettek Pasaréten

Az utóbbi évek nehézségei a kosárlabdát és általában a sportot is negatívan érintették.

Sajnos évről-évre változtak a körülmények, de mi azon voltunk, hogy minél gyorsabban és eredményesebben reagáljunk ezekre. Nehéz évek állnak mögöttünk, a koronavírus-járvány minket is súlyosan érintett, ahogy az azt követő gazdasági válság is. Ám ezeknél is nagyobb problémát jelent, hogy kétszer is meghiúsult a pasaréti csarnokfejlesztési terv. Márpedig a továbblépéshez ez nem halogatható tovább. Otthonra lenne szükségünk, mégpedig olyanra, amely az akadémián folyó szakmai munkához méltó körülményeket biztosít.

Mivel indult hat évvel ezelőtt az építkezés?

Természetesen a korosztályokra lebontott fejlesztés megtervezésével. A kiválasztás kiszélesítésével, a kétezerkettő és kétezeröt között születettekre fókuszálva indult meg a munka, amihez idővel a kétezerhetesek csatlakoztak. Utóbbiak kadétok közüli kilépésével zárul le egy hatéves ciklus. Ősztől pedig már indul is az újabb, amely a most már biztos lábakon álló, és széles iskolai bázison nyugvó kiválasztásra épülő fejlesztést viszi ismét végig, s a következő tíz évre meghatározza a jövőnket. A célok nem változtak. A hat évjáratot felölelő három korosztályból két fiújátékost elkísérni a felnőtt férfi csapattagságig.


Kiemelkedő szezont zárt Rosta Péter (középen), a kadettek országos döntőjének All Star csapatába is bekerült. Az U16-os A csapat bronzérmes lett, miként a felnőtt NBI/B-s együttes is.

Nem túl kicsi ez a szám?

Ez a realitás. Még akkor is, ha Pasaréten évről-évre arra törekszünk, hogy minél kevesebb idősebb kosárlabdázó mellett, egyre több fiatal kapjon játéklehetőséget a felnőttek között. Az NBI/B Piros csoportjában szereplő csapat létjogosultságát az adja meg, hogy ennek a piramisnak a csúcsát jelenti. Mi ugyanis továbbra is utánpótlás-nevelő akadémia szeretnénk maradni, hiszen ezzel szolgáljuk legjobban a magyar kosárlabdázás érdekeit.

Radics Gerzson, Kelemen Ádám, Pleesz Ádám és Cseh Botond már ennek az építkezésnek szolgálnak bizonyítékul?

A felnőtt csapat egyre inkább azt az arcát mutatja, amelyet a kezdetek kezdetén megálmodtam. Gerzsonék korosztályával indult a program, s ő idén nyáron már az élvonalbeli Pakshoz igazol. Ez az igazi siker. Persze ebben annak is része van, hogy éveken át elegendő játékidőt kapott a felnőttek között. Kelemen U20-as válogatott, Cseh és Pleesz pedig remélhetőleg helyet kap az U19-es vb-re utazó csapatban. Ők hárman idén már letették névjegyüket az NBI/B-s együttesben. Büszkék vagyunk rájuk. Ahogy minden egyes játékosunkra, akiből jó kosárlabdázó lesz, és nem utolsó sorban egészséges, sikeres felnőtt.

Hogyan tervezi a következő hat esztendőt?

Nagyon optimistán tekintek a jövőbe, a most induló korosztályokban is sok a jó képességű, tehetséges fiú. A saját utunkat járva, az általunk lefektetett elvek betartásával szeretnénk a szakmai céljainkat megvalósítani, miközben jó közösséget építünk és igazi sportembereket nevelünk. Az idén induló új ciklus kiválasztási folyamatában elengedhetetlen néhány apró módosítás, a folytatásban pedig még markánsabban a felnőtt kosárlabdázásra szeretnénk előkészíteni a játékosainkat. Csakis a minőség irányában mozdulhatunk tovább, még akkor is, ha a gazdasági környezet korántsem ideális ehhez. Ezért kell az eddigieknél is hatékonyabb, közös munkára törekednünk. A meglévő körülbelül nyolcvan százalékosan működő rendszert újabb egy-két, esetleg öt százalékos fejlődéssel tovább tolni.

Sokan panaszkodnak, hogy kevés a sportolni vágyó gyermek. Önök nem találkoznak ezzel a problémával?

Szerencsére nagyon jó iskolai bázisrendszert alakítottunk ki, és folyamatosan törekszünk ennek minél hatékonyabb működtetésére. A probléma egyébként általános, mindannyiunk felelőssége a gyermekek megtartása. Ez nem egy tőlünk független folyamat, tennünk kell ellene. Még akkor is, ha csak töredékükből lesz végül élvonalbeli játékos. Csapó Gábor a páratlan vízilabdázó így tette fel a kérdést hasonlóan páratlan csapattársának, Faragó Tamásnak: egy maroknyi világklasszist mindig ki fogunk nevelni, de ki lesz, aki nézni fogja őket? Ez a fantasztikus meglátás arra utal, hogy nemcsak bajnokokat, de a kosárlabdához értő és szerető közönséget is nevelnünk kell. És persze szakembereket is. Büszkék vagyunk, hogy a jelenlegi stáb nagy része is itt nőtt fel, ezért a jövőben is lehetőséget szeretnénk adni a kiöregedő játékosoknak arra, hogy más minőségben ugyan, de továbbra is az akadémián maradjanak. Az összetartó, erős közösség a szakmai sikerekhez is hozzájárul.


Radics Gerzson az élvonalban folytatja, ami a pasaréti utánpótlás-nevelés egyik nagy sikere. Az évzárón, Mészáros Zalán szakosztály igazgató gratulál neki

Változás történt a sportág hazai vezetésében. Mit vár az új elnökségtől?

Szerintem ez most egy óriási lehetőség a magyar kosárlabdázás számára. A legfontosabb, hogy nagyon gyorsan rendet kell teremteni, mégpedig egy komoly szakmai koncepció mentén. A legtehetségesebb játékosokra kiemelten figyelni kell, és a szövetségi válogatott program révén maximálisan kibontakoztatni a képességeiket. Szükség lenne egy igazságos átigazolási rendszerre is, amelyben a nevelő egyesületek a befektetett munkájukkal arányos anyagi megbecsülésben részesülnének. Mi sem magunknak képezzük a kosárlabdázókat, hanem azoknak a kluboknak, ahol szavatolt a további fejlődésük. A nemzeti akadémiák elszívó hatása ellenére egyre több klubban folyik jó nevelőmunka, az így erősödő versenyből pedig mindenki profitál. Ezeket a helyi erőfeszítéseket azonban értékelni kell és nem csak eszmeileg.

Fotók: Balogh Dávid és Vasas Akadémia

Nyitó képünkön az NBI/B Piros csoportjában bronzérmet szerző felnőtt férfi együttes látható, amelyet idei teljesítménye alapján a szakosztály legjobb csapatának választottak.